“Ik vergeet het nooit meer. Onze eerste reis naar Ambovombe, zeven jaar geleden. Het kostte ons 43 uur om er te komen! Op steenharde banken zonder rugleuning in een hevig heen-en-weer hobbelende bus, waarvan de schokbrekers het begeven hadden. Tel daar bij op: stof, lawaai, diepe kuilen en onveilige situaties op de weg. En je begrijpt dat we de Heere dankten dat we veilig aankwamen.”

Afgemat

Voorganger Sédère herinnert zich zijn eerste rit naar Ambovombe nog als de dag van gisteren. Ambovombe ligt in het uiterste zuiden van Madagaskar, in het Androy-gebied. Hier woont een van de meest onbereikte bevolkingsgroepen van het land. Uitgeput van de lange reis kwamen Sédère en het team van Mamafy – wat letterlijk ‘zaaien’ betekent – aan. Lichamelijk afgemat maar geestelijk vol vuur, want voor het eerst konden ze in dit zeer ontoegankelijke gebied een training geven aan voorgangers van verschillende kerken in de regio. 
 
Zegen 
Drie maanden later reist het Mamafy-team opnieuw naar Ambovombe. Nu niet in 43, maar in slechts 3 uur. “Wat een zegen om met een MAF-vliegtuig te kunnen reizen”, zegt Sédère. Bij aankomst was het team nu niet vermoeid van de reis, maar kon direct doen waar het voor kwam. “Zestig leiders uit zes verschillende kerken namen deel aan de training. We leerden hen over gemeentestichting door storytelling evangelieverspreiding door middel van verhalen vertellen. We hebben een geweldige tijd met elkaar gehad. Na drie dagen onderwijs, vertelden een paar kerkleiders ontroerd dat ze er klaar voor waren om een dochterkerk te stichten.” 
 
Nieuwe kerken 
Inmiddels ziet voorganger Sédère groei in het Androy-gebied. “Lokale kerken hebben hun handen ineengeslagen en werken nu samen. Daarnaast zijn 28 kerken betrokken bij gemeentestichting. Een van de zeven nieuwgeboren kerken bevindt zich in het dorp Esanta. Er komen al 80 mensen samen. We danken de Heer voor Zijn machtige werk en we leggen de volgende stap om Zijn Koninkrijk uit te breiden in de hand van de Almachtige.”  

Drie dagen

Sédère is niet de enige voorganger die met MAF op pad gaat. Ook dominee Jean Claude doet verslag. “Dankzij MAF konden we in Nosy Varika komen. Ik wilde al lange tijd naar deze plek gaan om Gods Woord te verkondigen, maar dat was niet mogelijk. Bij regenachtig weer is de weg onbegaanbaar en in het droge seizoen kost het twee dagen over de weg en nog eens een hele dag met de boot. Met het vliegtuig was ik er in een uur.”  
 
Nieuwsgierig 
Direct na de landing in Nosy Varika drommen mensen zich nieuwsgierig samen rondom het MAF-vliegtuig. Jean Claude maakt meteen van de gelegenheid gebruik om hen het Evangelie te vertellen, nog óp de landingsbaan. “De mensen leken zeer aandachtig te luisteren naar de boodschap. We bidden dat het Woord in hun harten zal neerdalen.” Hierna vertrekt Jean Claude met zijn team naar het centrum van de stad om een training te geven. Bijbelonderwijs wordt gecombineerd met onderricht over zorg, de bescherming van het milieu en het verbouwen van gewassen. In de middag vliegt het team door naar Manazary. “In twintig minuten. Terwijl het per boot een dag zou duren! Nu konden we nog diezelfde dag twee plaatsen bezoeken en daar de lokale christenen bemoedigen en Bijbels brengen.  
 
Zaaien 
Of het nu gaat om Gods Woord zaaien op een landingsbaan vol mensen die nog nooit eerder het Evangelie gehoord hebben, Bijbelonderwijs zaaien in kerken in de binnenlanden of zaaien in nieuwe gebieden door lokale kerken te trainen, alleen God kan het laten groeien. En dat werd concreet zichtbaar toen dertig mensen al hun amuletten verbrandden en zeiden: “Wij willen ons leven toevertrouwen aan de Levende God die de christenen aanbidden.” 

Barrières

Door zowel geografische als financiële barrières is de kerk in Madagaskar vaak niet in staat om geïsoleerde gebieden te bereiken. Hierdoor is er in die gebieden een enorm tekort aan onder andere Bijbels en training. Voorganger Sédère en het team van Mamafy voelen een grote drang om juist deze afgelegen kerken te ondersteunen. Mamafy werkt in de uithoeken van Madagaskar, zoals Antsiranana in het noorden, Tolagnaro in het zuidelijkste deel en Maintirano aan de westkust. “Deze gebieden zijn zeer moeilijk bereikbaar”, vertelt Mamy Rasolofondrainbe, oprichter van Mamafy. “Dankzij de samenwerking met MAF wordt de reistijd enorm verkort, waardoor we veel meer tijd onder de mensen op de bestemming kunnen doorbrengen. En we hoeven ons geen zorgen te maken over onze veiligheid.”