“Als we deze twee meiden niet hadden kunnen zien, diagnosticeren en overvliegen naar het ziekenhuis, had hun ziekte hoogstwaarschijnlijk hun dood betekend”, concludeert dr. Rebecca Williams, wanneer duidelijk wordt dat haar tbc-diagnose juist was.

Mia en Masi

Verontrust bracht de moeder van Mia en Masi op een dag haar dochters bij de mobiele kliniek van Dr. Williams vanwege een zwelling aan de nek. Toen zij vertelde dat er in de familie een geschiedenis van tbc heerste, gingen de alarmbellen rinkelen bij Rebecca. Ze nam de kinderen mee naar het Kompiam-ziekenhuis en voerde een aantal onderzoeken uit. De diagnose luidde inderdaad: tbc van de lymfeklieren. Onmiddellijk volgende een operatie en medicatie. De dappere meiden bleven twee maanden in Kompiam en keerden terug naar Malaumanda waar hun behandeling nog vier maanden voortduurde.

.

Welkom in Malaumanda

Malaumanda ligt afgelegen en is omringd door hoge bergen en steile valleien. Andere dorpen liggen op minstens twee dagen loopafstand, de dichtstbijzijnde stad is pas na drie dagen lopen en drie dagen op een motorkano bereikbaar. Mia en Masi zijn niet alleen, zo’n zeven miljoen inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea delen hun verhaal. Zij allemaal wonen in zo afgelegen gebieden van het eiland, dat de enige mogelijkheid voor goede medische hulp het vliegtuig is. Uit deze nood zijn in 2018 mobiele klinieken ontstaan waarbij MAF een klein medisch team rondvliegt voor consulteten en kleine behandelingen. Wat voor de dorpsbewoners een echte lichtpunt is, blijft voor de artsen een schijnende situatie: “Mensen zijn dankbaar terwijl ze de hele dag te wachten op een kans om gezien te worden. Het is hartverscheurend om mensen te zien die vijf uur over drie bergketens hebben gelopen om soms alleen maar medisch basisadvies en een pakje paracetamol te krijgen. Het is een les in nederigheid van een vergeten volk dat zo weinig waardeert en zich nooit als slachtoffer gedraagt ​​ondanks hun barre omstandigheden.”

.

Slechts 500 artsen

Dr. Williams’ indruk klopt: als het vliegtuig landt, wordt het binnen enkele seconden omringd door nieuwsgierige en gastvrije dorpelingen. Het bericht over de komst van MAF en de artsen verspreidt zich snel en zo komen ook bewoners uit andere dorpen. Zij hebben in jaren geen dokters gezien. “In totaal telt Papoea-Nieuw-Guinea zo’n 500 artsen voor negen miljoen inwoners. De meesten zijn gevestigd in de grote steden, wat gezondheidszorg voor een overgroot deel van de bevolking haast onbereikbaar maakt. Het Kompiam-ziekenhuis is een van de weinig ziekenhuizen die in de bush werkt en we bedienen ongeveer 60.000 mensen. Dit met één ziekenhuis en twee stafartsen.”

600 patiënten in 3 dagen
Rebecca herinnert zich aan de tijd voordat MAF al vliegend mobiele klinieken mogelijk maakte: “Dr. Mills heeft dit ziekenhuis opgebouwd en deed vroeger alle patrouilles te voet! Dit kostte ons niet alleen veel kracht, maar ook veel tijd buiten het ziekenhuis waardoor het werk ter plekke niet voldoende gedekt was. Met de mobiele klinieken van MAF kunnen we opeens in kortere tijd veel meer mensen een medisch consult aanbieden. Hierdoor is ook de algehele gezondheidsstatus in deze regio verbeterd. We hebben geen ernstige uitbraken van ziektes meer, want door het routinematig vliegen kunnen we patiënten preventief verzorgen, direct behandelen of indien nodig overvliegen naar het Kompiam-ziekenhuis, net als Mia en Masi.

.

Mobiele klinieken blijven groeien

Sinds de lancering van mobiele klinieken in het noorden van Papoea-Nieuw-Guinea heeft MAF haar luchtgezondheidspatrouilles uitgebreid naar andere delen van het land. Er zijn zelfs twee extra vliegtuigen aangeschaft, die nu 34 landingsbanen bedienen met vier medische teams vanuit verschillende ziekenhuizen. Tegen het einde van 2023 hoopt MAF deze dienst uit te breiden naar 72 landingsbanen en twaalf medische teams. Vlieg mee met Dr. Williams en haar collega’s om de mobiele kliniek in Malaumanda te houden.