Diep in gedachten verzonken loop ik, Nicholas, over de stoffige, onverharde weg naar huis. Ik schop een steentje in de berm waardoor de vogel die daar verstopt zat tetterend opschrikt. Met ferme slagen klappert hij met zijn vleugels en verdwijnt dan richting de horizon. Ik kijk hem zo lang mogelijk na totdat hij niet meer is dan een stipje aan de horizon. Terwijl ik tuur in de verte, vraag ik me af hoe het zou zijn om zo in vrijheid je vleugels uit te kunnen slaan. Ik weet precies waar ik naartoe zou vliegen. Niet naar een ver oord. Nee, ik zou naar huis vliegen. Ik zou Samuel, mijn 12-jarige zoon, op mijn rug nemen en hem brengen naar de plek waar hij geholpen kan worden. Het ziekenhuis in Nairobi.

Wat is het toch?
Nicholas woont met zijn gezin in Enairebuk, gelegen in de Loita Hills in Kenia. Al een tijdje maakt hij zich zorgen over zijn zoon Samuel. De linkerkant van Samuels gezicht lijkt wat dikker dan normaal te zijn. Toen hij hem vroeg wat er gebeurd was, haalde Samuel zijn schouders op. Hij wist het niet. Maar vandaag, op het moment dat Nicholas thuiskomt en Samuel ziet, weet hij het zeker: de zwelling is erger geworden. En als Samuel niet weet waar het door komt, dan is er misschien iets ernstigs aan de hand…

Hartverscheurend nieuws
Na een autorit van ‘slechts’ vier uur stappen Nicholas en Samuel de plaatselijke kliniek van Narok binnen. Daar krijgen vader en zoon de verwoestende diagnose te horen: Samuel heeft een zeldzame vorm van keelkanker. Hun grootste angst wordt werkelijkheid. Dus toch… De enige behandeling die Samuel zou kunnen helpen is chemotherapie. Maar die is niet beschikbaar in dit kleine ziekenhuis. Laat staan in de gezondheidskliniek dichter bij hun dorp. De enige optie die er is, is het ziekenhuis in de hoofdstad Nairobi. Er wordt snel geschakeld. Nicholas is vastberaden en heeft er alles voor over om zijn zoon de behandeling te geven die hij nodig heeft. Maar dat betekent een zware, negen uur durende rit naar Nairobi over zeer moeilijk begaanbare wegen. Met pijn in zijn hart ziet Nicholas hoe zwaar deze reis is voor zijn zieke zoon.

Slopende reis
De christelijke organisatie Red Tribe, die zich inzet om de Maasai-gemeenschap te helpen met gezondheidszorg, waterzuiveringsprojecten en onderwijs, schakelt de hulp van MAF in. Voor de volgende behandelingen kunnen Samuel en zijn vader naar Nairobi vliegen. Een vlucht die Samuel een slopende autorit bespaart en een veel minder grote aanslag pleegt op zijn verzwakte lichaam. In Nairobi wordt Samuel twee maanden opgenomen in het ziekenhuis, waar hij 36 bestraald wordt en waar hij begint aan zijn chemotherapie.

Dragelijk
MAF-piloot Daniel vliegt Samuel meerdere keren van en naar het ziekenhuis. Hij zal dit de komende tijd blijven doen zodat Samuel de volledige chemobehandeling kan krijgen. Daniel: “We zijn blij om te zien dat we deze medische vluchten kunnen doen. Ik hoop dat het steeds beter blijft gaan met Samuel en dat hij uiteindelijk volledig herstelt.” We zijn dankbaar dat we op deze manier een ziekte, die op zichzelf al moeilijk te dragen is, iets dragelijker kunnen maken.  

Nieuwe weg
Nicholas ziet hoeveel verschil de vlucht van MAF voor Samuel maakt: “Toen we de eerste keer thuiskwamen na de vermoeiende autoreis, was Samuel zo moe dat zijn mond weer opzwol. We willen MAF en de donateurs bedanken voor hun steun. Zonder hen zou het reizen naar het ziekenhuis een enorme uitdaging zijn geweest.” De diagnose was een zware slag voor het gezin, maar God gaf een route waar geen weg leek te zijn.

Gebed
MAF vliegt al een aantal jaar naar de Maasai-gemeenschap. De samenwerking omvat ondersteuning door medische vluchten in en uit deze regio. Bid voor Samuel. Bid dat hij volledig zal herstellen. En bid dat gezondheidszorg voor meer mensen in afgelegen gebieden, zoals de Loita Hills, bereikbaar wordt. Want elk kind verdient de kans om gezond op te groeien. En soms betekent dat simpelweg dat iemand bereid is hen te brengen naar waar ze geholpen kunnen worden.