Kreunend van de pijn komt Liny aan bij de kliniek. Haar onderbuik is zo pijnlijk dat ze nauwelijks rechtop kan staan. Wat is er aan de hand? Hoe komt ze ooit van die drukkende pijn af?
Reizend ziekenhuis
Liny groeit op in Ankavandra, een afgelegen regio in het westen van Madagaskar. Vandaag vliegt MAF-piloot Patrick Keller een team van artsen en evangelisten op Medische Safari. Als mensen niet naar het ziekenhuis kunnen, komt het ziekenhuis toch gewoon hun kant op. “Mensen op het platteland hebben geen enkele toegang tot een ziekenhuis als ze ziek worden”, verklaart een van de artsen. “We moeten al onze eigen materialen meebrengen. Medicijnen, opreatiemateriaal, een echoapparaat, want hier is niets.” Eindelijk kan worden onderzocht waar de pijn in Liny’s buik vandaan komt.
Tumor
Als het medisch team na een goede vlucht aankomt in Ankavandra veranderen ze de school van het dorp in een apotheek, tandartsenpraktijk en ziekenhuis in één. Dagenlang geven zij medisch advies, medicijnen en behandelingen. De chirurgen voeren tot wel vijftien operaties per dag uit. Het team werkt de hele dag om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Ook Liny wordt onderzocht. De pijn in haar buik wordt veroorzaakt door een tumor zo groot als een grapefruit. De operatiekamer wordt gereedgemaakt, de chirurgen staan klaar. Eindelijk wordt Liny bevrijd van de last die ze letterlijk met zich meezeult.
Wat als?
De operatie slaagt en het gaat goed met Liny. “Als de dokters niet gekomen zouden zijn, zou ik niet weten wat ik moest doen. Ik weet niet wat er dan gebeurd was. Ik ben zo dankbaar! We hebben iets heel kostbaars ontvangen.” vertelt Liny’s moeder.
Geestelijke hulp
Sinds 2006 dient het Medisch Safari-team afgelegen gemeenschappen in Madagaskar. “We hebben tot nu toe zo’n 37.000 patiënten behandeld. We vinden het belangrijk om ook evangelisten mee te nemen op onze safari’s. Zo geven we niet alleen fysieke hulp, maar geven we ook hoop die verder gaat dan het lichamelijke welzijn van de mensen.”