Een bekend gevoel met oud en nieuw voor de deur. Zo voelt het voor ons ook, maar dan toch anders. Niet alleen een naderend nieuw jaar, maar ook een nieuwe levensfase voor ons vijven. We krijgen er de laatste tijd veel vragen over. Hoe lastig is dat nu, je voorbereiden op wonen en werken in een ontwikkelingsgebied? Dat lees je in deze nieuwsbrief en we blikken terug op onze week in Zuid-Soedan. We zijn daar met z’n tweeën geweest, ter voorbereiding op onze emigratie.
Een mini emigratie-cursus
Vertellen dat we een lange to-do-lijst hebben is een open deur. Maar wat staat er nu precies op? We geven graag een inkijkje in wat er zoal langskomt als we de te ondernemen acties samen doorspreken aan de keukentafel.
Prikken
Gezondheid is natuurlijk een serieuze prioriteit. We kennen ondertussen het hele vaccinatieaanbod van de GGD. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Ook onze EHBO-skills zijn aangescherpt. Hoe stabiliseer je een gezondheidsprobleem als de juiste hulp lang op zich kan laten wachten? Het noodnummer bellen in Zuid-Soedan zal je namelijk niet zoveel verder helpen. Als er écht een probleem is dan is een MAF evacuatievlucht naar Nairobi in buurland Kenia de oplossing. En dat neemt heel wat tijd in beslag.
Engels
Waar je ook ter wereld bent, je wilt contact kunnen maken. Isa (7) en Sep (6) krijgen daarom al een tijdje engelse les van een ‘native speaker’. Het helpt hen straks om makkelijker vriendjes en vriendinnetjes te kunnen maken en om de overstap iets kleiner te maken naar een school waar de voertaal Engels zal zijn. Gerlinda start binnenkort met het leren van basis Arabisch. Heel basic, maar genoeg om straks lokaal contacten te kunnen leggen. Gerbrand hoopt dat op een later moment ook te kunnen doen, zodra de vliegtraining dat toelaat.
Homemade
In Zuid-Soedan kost gezond eten bereiden heel wat meer tijd dan hier in Nederland. We hebben daarom diverse keukenapparaten aangeschaft en testen thuis alvast hoe alles werkt. Zelf brood bakken, pasta’s maken, groentes snijden en yoghurt maken. Heel veel kunnen we overigens niet meenemen. Luchtvracht is kostbaar en de enige betrouwbare route naar Juba. Een paar kubieke meter spullen heb je snel bij elkaar. Het is dus kiezen wat écht belangrijk is.
Ontspullen
Naast de specifieke inkopen voor Zuid-Soedan zijn we ook aan het ontspullen. Ons huis moet tenslotte leeg. Ondanks dat we best wel opgeruimd zijn zal dat straks ook nog wel de nodige tijd kosten. In het rijtje met praktische to-do’s vind je bijvoorbeeld ook het regelen van verzekeringen en het laten opstellen van een levenstestament. Je hoopt dat het niet nodig is, maar bij problemen van deze aard in het buitenland kan lokale wetgeving situaties erg veel lastiger maken dan ze al zijn, tenzij dat alles zwart op wit staat. Dat regelen is dus belangrijk.
Tijdlijn voor de komende periode
De planning voor het eerste deel van 2024 tekent zich steeds nauwkeuriger af. Tegelijkertijd weten we dat het ook altijd weer anders kan lopen. Gezond blijven, de Afrikaanse context met z’n onzekerheden, en nog allerlei andere variabelen die invloed hebben. Toch voelt het fijn dat het kader steeds helderder wordt.
11 januari: Gerbrand vertrekt voor vliegtraining naar Oeganda.
15 maart: Gerbrand rond eerste deel vliegtraining af
Eind maart: Met z’n allen emigreren naar Zuid-Soedan
15 april: Gerbrand vervolgt vliegtraining in Oeganda
Eind mei: afronding tweede deel vliegtraining af, Gerbrand komt weer naar Zuid-Soedan.
Oproep
De aanwezigheid van een basisschool is cruciaal voor het MAF-team in Zuid-Soedan. Dat geldt overigens ook voor diverse andere MAF-programma’s. En een school zonder leerkrachten kan niet bestaan. Mensen die in zo’n context les willen geven zijn daarom een cruciale bouwsteen. Heb jij zelf interesse, of ken je iemand bij wie dit past? Kom in actie en neem contact op met MAF Nederland via www.maf.nl of tel. 055 303 6000.