Alles achtergelaten, alleen, angst. Meer dan 1,4 miljoen kinderen, vrouwen en mannen zijn getraumatiseerd en op de vlucht. Het conflict in Soedan woekert voort. De vluchtelingen, met name vrouwen en kinderen, zijn kwetsbaar onderweg. Mensen vertellen over hoe ze belaagd werden toen ze uit Khartoum, de hoofdstad van Soedan, vluchtten. Sommigen zijn zelfs verkracht. Nu verblijven ze in overvolle vluchtelingenkampen, waar een gebrek is aan toiletten, goede beschutting en basisvoorzieningen.

Update augustus 2023

Situatie verslechtert
De situatie in Soedan verslechtert met de dag en de oorlog heeft duizenden mensen ontheemd. Nog steeds komen elke dag zo’n 1.000 vluchtelingen aan in Renk, Zuid-Soedan, op zoek naar een veilige plek. In de vluchtelingenkampen ontbreekt het echter aan alles: tenten, voedsel, hygiëneproducten en schoon water. Terwijl de aanwezige hulporganisaties hun uiterste best doen, lijkt de situatie te verslechteren. In de kampen zijn een mazelenuitbraak en overstromingen gemeld. Bijkomend vergroten de hevige regenbuien en het gebrek aan sanitaire voorzieningen de kans op malaria en cholera.

Pindakaas
Een probleem in de hulpvoorziening is de moeilijke bereikbaarheid van Renk. Dit kan alleen per lucht. Samen met Cordaid vloog MAF malarianetten, dekens, zeep en andere dringende benodigdheden naar de vluchtelingenkampen. Ook konden we MSF assisteren door vier ton medische benodigdheden naar de drie mobiele klinieken in Renk vliegen. In samenwerking met Citizen’s Call heeft MAF nog een andere bijzondere cargo aan boord geladen: kleine rode zakjes pindakaas. Onopvallend, en toch wat groot belang! De RUTF-zakjes bevatten een proteïnerijk mengsel van pindakaas, zuivel en een mix van vitaminen en mineralen, voor kinderen die lijden aan ondervoeding. Sprankjes hoop die niet gedoofd worden. De hulpvluchten zullen doorgaan.

Gebrek
Het vluchtelingenkamp in Renk, een grensstad in Zuid-Soedan, is een zeer droge, open plek waar maar weinig bomen staan. Hier komen de vluchtelingen in grote getale aan. Meer dan hulpdiensten aankunnen. Er zijn geen toiletten, basisvoorzieningen of goede beschutting. Sommige mensen hebben tenten gekregen, maar voor anderen was er niet genoeg. Zij gebruiken dunne lakens om zichzelf en hun kinderen te beschermen tegen de zon.

Belaagd
De verhalen over de vlucht zijn schrijnend. “Mensen vertellen ons dat ze belaagd werden toen ze uit Khartoum, de hoofdstad van Soedan, vluchtten. Sommigen zagen zelfs hoe meisjes en vrouwen werden verkracht.” Ook in het vluchtelingenkamp zelf ziet Paul met eigen ogen het leed dat mensen overkomt: “Vlak voor mijn neus verloor een vrouw haar eerstgeboren baby. Het meisje werd slechts 22 dagen oud. Ze stierf omdat ze te weinig vocht in haar lichaampje had. Haar moeder had al dagen niet gegeten en daardoor niet genoeg melk om haar te voeden. Er is dringend hulp nodig!”

“Er is dringend hulp nodig!” dr. Paul Gal Atem

MAF, schakel in noodhulp
Naast het team van dr. Paul Gal Atem, vliegt MAF ook andere hulporganisaties naar noordelijke gebieden van Zuid-Soedan, om de benarde situaties van vluchtelingen te ondersteunen. Er is momenteel geen civiel luchtverkeer in en uit Soedan. Maar MAF blijft haar programma’s in grenslanden Tsjaad en Zuid-Soedan voortzetten.

In veiligheid
MAF-piloot Jonathan Pound, kon een aantal vluchtelingen, die oorspronkelijk uit Zuid-Soedan kwamen, maar woonachtig waren in Soedan, in veiligheid brengen. Hij vloog hen naar de plaats waar ze vandaan kwamen. “De wanhoop op de gezichten is duidelijk. Iedereen heeft zijn en haar hartverscheurende verhaal. Ik wilde dat ik meer kon doen om te helpen, maar ik was heel blij dat ik een kleine schakel kon zijn in de hulp aan deze mensen.”