De vraag naar MAF-vluchten groeit nu de Hoorn van Afrika te kampen heeft met de ergste droogte in veertig jaar. Al zes jaar op rij heeft de regio in Oost-Afrika geen echt regenseizoen gehad. Duizenden hectare gewassen zijn verdord en de schaarse watervoorraden hebben meer dan 3,3 miljoen mensen uit hun huizen verdreven om de droogte te ontvluchten.
Alarm
De Verenigde Naties slaan groot alarm. Eén op de vijf Kenianen heeft niet genoeg schoon drinkwater en 95% van de waterbronnen in Noord-Kenia is volledig opgedroogd. Veel mensen hebben geen andere keuze dan vuil water te drinken. Dit is een van de zwaarste natuurrampen in Kenia van de afgelopen decennia.
Honger
Faith Susan, de nieuwe directeur van MAF Kenia, ziet dit met eigen ogen gebeuren. “Veel dieren zijn gestorven, veel kinderen en ouderen zijn zwaar ondervoed. Veehouders leven van hun vee. Maar miljoenen dieren zijn gestorven door honger en dorst. Mensen die het geluk hebben dieren te bezitten die nog in leven zijn, hebben ze moeten verkopen om te overleven. “Een paar jaar geleden had ik 21 koeien”, vertelt een aangeslagen boer. “Momenteel heb ik er nog vier over omdat de rest is gestorven van de honger.” Het verliezen van vee op deze schaal staat gelijk aan het verliezen van al het spaargeld, pensioensopbouw en financiële zekerheid. “Deze mensen hebben werkelijk niets meer.”
Strijd
Wanhopig om te overleven, sturen ouders hun kinderen op pad om water te halen. Kinderen gaan niet meer naar school. Ze vertrekken ’s ochtends en komen ’s avonds terug met zo’n vijf liter water per kind. Door de droogte zijn ook de conflicten tussen stammen onderling toegenomen. Faith Susan legt uit: “Groene velden zijn zeer schaars geworden, daardoor is de strijd om weilanden geëscaleerd. Iedereen worstelt, maar moet uit dezelfde ‘bron’ putten. Sommige mensen stelen dieren, wat ook gevechten veroorzaakt. Reizen over land wordt daardoor steeds gevaarlijker.”
99%
Momenteel is 99% van de vluchten die MAF in Kenia doet droogte-gerelateerd. MAF biedt een veilige en snelle reis, zodat partnerorganisaties hun bestemming bereiken zonder het risico te lopen onderweg op een gevecht te stuiten. Een van deze partners, Food for the Hungry, een internationale NGO die armoede aanpakt, vliegt meer dan ooit met MAF. De shuttleservice van de hoofdstad Nairobi naar Marsabit duurt slechts 1 uur en 45 minuten en bespaart hen een risicovolle reis over de weg van 12 uur.
Geen geld
“Commerciële vliegmaatschappijen concentreren zich op de goed geplaveide landingsbanen op luchthavens in de stad, maar niet op de afgelegen locaties in het noorden. De bewoners daar kunnen de vluchten niet betalen, waardoor deze regio niet interessant is voor commerciële luchtvaartmaatschappijen”, verklaart Faith Susan. Aangezien MAF de enige operator is die naar Marsabit vliegt, zou Food for the Hungry haar werk niet uit kunnen voeren zonder MAF.
“Het verliezen van vee staat gelijk aan het verliezen van alle financiële zekerheid.”
Frequent flyer
Red Tribe (‘Rode stam’) is een andere frequent flyer. Zij ondersteunt de geïsoleerde Masai-gemeenschap in Zuid-Kenia door voedselpakketten te bezorgen bij mensen in acute nood, door het planten van gewassen en door een waterproject. Red Tribe legde onlangs een nieuwe waterleiding aan, die vers bronwater vanuit de heuvels naar nabijgelegen dorpen brengt. Daardoor hebben nu zo’n 3.500 mensen toegang tot schoon drinkwater.
Herders op de savanne
Regelmatig worden zogenaamde medische kampen georganiseerd voor mens en dier. Een team van medici, veeartsen en evangelisten wordt door MAF naar de herdersgemeenschappen gevlogen die in de geïsoleerde en afgelegen savannes van Kenia rondtrekken. Vijf dagen lang wordt medische hulp verleend aan patiënten en tegelijkertijd wordt hun vee behandeld. Dit, voor mensen die anders geen toegang tot deze zorg zouden hebben, omdat zij geen gezondheidsvoorzieningen binnen hun bereik hebben. Terwijl praktische hulp wordt gegeven, vertellen de evangelisten over Gods Liefde en geven les uit de Bijbel. Woord en daad in de praktijk.
Onmisbaar
Faith Susan is dankbaar te kunnen vertellen hoeveel impact het werk van MAF heeft in Kenia. “Al sinds 1959 bereikt MAF geïsoleerde gebieden. Noord-Kenia heeft onze prioriteit. Niet alleen vanwege de droogte, maar ook vanwege het gebrek aan onderwijs, gezondheidszorg en er heersen voortdurende conflicten tussen stammen. MAF speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van dit gebied. Ook al boren wij de boorgaten niet zelf, zijn wij niet degenen die de waterleidingen aanleggen en delen wij niet zelf het voedsel uit, MAF werkt samen met organisaties die dat wél doen. Het is bemoedigend om te zien dat onze bijdrage de levens, van mensen, die zo getroffen zijn door de droogte, mag veranderen.”