“We waren net vijf dagen getrouwd toen we een verrassend telefoontje kregen van mijn neef, die in die tijd bij MAF werkte. Of we onze koffers wilden pakken voor een IT-project bij MAF in Indonesië. Ik werkte als IT’er in Nederland bij bedrijven, die al een heleboel geld verdienen, om nog winstgevender te zijn. “Wat is hierin de winst voor het Koninkrijk van God?” dacht ik regelmatig.” Theo en zijn vrouw Clazien voelden zich door God geroepen. Er ging wat meer tijd overheen dan die vijf dagen, maar nu wonen ze er: in Papoea.  

Het werk van een IT’er in de tropen is alles behalve standaard. Theo: “In Nederland werk je vaak in grote teams en heeft iedereen zijn eigen specialisme. Hier bij MAF doen we eigenlijk alles. De ene dag zit je op kantoor en help je iemand met een computerprobleem of verhelp je een storing. De volgende dag leg je op het dak van een lokale school zonnepanelen aan of klim je in een mast om apparatuur te repareren, als er een kolonie mieren in is getrokken. Dat soort uitdagingen kom je hier tegen. Ook vallen het internet en de stroom hier regelmatig uit. Daar moet je dan een oplossing voor zoeken. Je begrijpt: een beetje flexibiliteit kan geen kwaad als je IT’er in de tropen wilt worden.

“Zij hebben het probleem verholpen nog voordat wij wakker worden” 

Slapend werken 
Theo maakt deel uit van het MAF TechTeam dat niet alleen in Papoea werkt, maar over landsgrenzen heen. “Het mooie aan dit werk vind ik dat we onderdeel zijn van een wereldwijd IT-team. Dat heeft enorme voordelen. In tegenstelling tot vroeger, toen elke MAF-basis zijn eigen systeem had, kunnen we nu eenvoudig bestanden en kennis uitwisselen. En we kunnen op afstand samenwerken. Er zitten collega’s in Indonesië, Nederland, Afrika en Amerika. Als wij naar bed gaan, worden de Afrikanen net wakker. Als er dan in Indonesië een storing optreedt, hebben zij het probleem verholpen nog voordat wij wakker worden.  
 
Gesloten land 
Het is nu ook mogelijk voor ons om te werken aan een groot IT-project in Azië. Zo kunnen we op afstand helpen bij het werk in een gesloten land. Dat is bijzonder.” Het internationaal samenwerken heeft nog een voordeel: “Als er zich een probleem voordoet en we lossen het op, dan is die oplossing niet alleen voor die ene basis, maar meteen voor alle basissen. Dat vind ik mooi, dat je op een hoger niveau bezig bent.” Andersom is het ook waar: als een fout wordt veroorzaakt, geldt dat ook voor elke basis. “Dus ik moet goed opletten wat ik doe”, grijnst Theo.  
 
Anders dan anders  
Internationaal werken betekent automatisch dat je cultuurverschillen tegenkomt. “Dat is best uitdagend. We spreken niet allemaal dezelfde taal, letterlijk en figuurlijk. Tegelijkertijd is het ook verrijkend. Wat ik heel erg waardeer aan de cultuur hier is dat relaties erg belangrijk zijn. Mijn Indonesische collega’s zien mij niet alleen als iemand die iets voor ze kan doen, maar ze zijn ook geïnteresseerd in hoe het met mij en mijn gezin gaat. We eten regelmatig samen en helpen elkaar. Dat vind ik erg waardevol. Hierdoor voelen wij ons, ver van ons geboorteland, echt thuis hier.”   
 
Achter de schermen  
Wie aan zending in Papoea denkt, ziet al gauw Bijbelvertalers voor zich die leven onder een stam diep in de jungle. “Dat is de voorkant van het werk. Maar zonder MAF kan die Bijbelvertaler zijn werk niet doen. MAF is een organisatie die op de achtergrond ondersteunt. En wij als IT’ers werken ook nog eens achter de schermen op de achtergrond. De verhalen die we horen gaan natuurlijk vaak over die ene levensreddende ambulancevlucht of de levering van een nieuwe Bijbelvertaling, maar als de achterkant niet goed werkt, dan functioneert de voorkant ook niet.” Theo is duidelijk over wat dat betekent voor het werk: “Laatst was er een storing op de server van een MAF-basis. Daardoor deden de computer en de Flight Following software (het programma dat de vluchten volgt ten behoeve van de veiligheid) het niet en kon het vliegtuig niet vertrekken. Dan heb je een probleem!”  
 
In de spotlight  
“Wat fijn dat het internet al een maand stabiel werkt, hoor je iemand niet snel zeggen. Men beseft vaak pas hoe belangrijk IT is als het niet werkt”, concludeert Theo. “Wij zorgen ervoor dat als het internet of de stroom uitvallen, mensen gewoon kunnen blijven werken en dat het operationele werk van MAF door kan blijven gaan.” IT, een cruciaal onderdeel van de keten. 
 
Ook werken als IT’er in de tropen? Of als leerkracht, manager of piloot? Ontdek of werken bij MAF wat voor jou is. Bestel gratis ons magazine Next Destination en ontdek alles over uitgezonden worden met MAF.