“Deze dag markeert een nieuw hoofdstuk in onze gemeenschap waar wet en orde nog vaak een probleem zijn. Het licht dat we nu in onze kliniek zien, brengt niet alleen fysieke verandering in de gemeenschap, maar brengt ook geestelijke veranderingen met zich mee.”
Normaal?!
Elektriciteit is voor ons een van de normaalste zaken van de wereld. Wij merken de aanwezigheid ervan meestal pas op als de stroom plotseling uitvalt. Maar dat laatste is bij ons meer uitzondering dan regel. Anders is het in andere gebieden van de wereld, zoals Papoea-Nieuw-Guinea (PNG). Maar liefst 87% van de inwoners, dat zijn zo’n 7,8 miljoen mensen, woont in afgelegen gebieden van het eiland en heeft geen toegang tot betrouwbare stroom of voldoende verlichting.
Zorg zonder licht
Kwaplalim is een klein, afgelegen dorp omgeven door een uitgestrekte groene bergketen. Als centraal gelegen dorp heeft het een kleine kliniek die als aanlooppunt voor veel gemeenschappen uit de regio dient. De kliniek beschikt over een patiëntenafdeling, een verloskamer, een minilaboratorium, een operatiekamer en een medicijnkamer. Maar ondanks de – voor zulke bushklinieken – hoge standaard aan uitrusting, mist de kliniek een noodzakelijk element: betrouwbare elektriciteit.
Zaklamp tussen de tanden
Het komt regelmatig voor dat gezondheidsmedewerkers hun patiënten in het licht van een zaklantaarn moeten behandelen. Met een zaklamp tussen de tanden een bloedende wond verzorgen is – op z’n zachtst gezegd – een uitdaging. Ook moeten waardevolle medicijnen met regelmaat worden weggegooid, omdat een koelkast uitvalt vanwege een stroomstoring. Of medische apparatuur die onvoldoende werkt door het gebrek aan elektriciteit. Een nachtmerrie als het gaat om spoedoperaties. Een ander groot probleem is de veiligheid. Het gebrek aan verlichting trekt inbrekers aan. Diefstal en zelfs aanrandingen zijn gerapporteerd.
En er was licht
De oplossing: zonnepanelen. Het klimaat in PNG maakt dit tot een veelbelovend project. MAF Technologies, de technische tak van MAF, is dankbaar om de gemeenschap van Kwaplalim met een zonne-installatieproject te dienen. De materialen worden naar Kwaplalim gevlogen. Binnen twee weken zijn de zonnepanelen geïnstalleerd en in werking. Elektricien Brian Bimako van MAF Technologies vertelt: “God heeft de noodzaak gezien en heeft deze installatie mogelijk gemaakt, zodat mensen beter geholpen kunnen worden.”
Lichtpunten in de jungle
Ook in andere klinieken in PNG zijn zonnestroom-installaties geplaatst. Deze nieuwe energiesystemen zorgen voor voldoende en vooral betrouwbare verlichting en elektriciteit. Dat heeft een grote impact op het werk van het medisch personeel en daarmee op de patiënten. Brian voegt toe: “Toen de bewoners van Kwaplalim het ziekenhuis na een zeer lange tijd zagen oplichten, lichtten ook hun gezichten op. Ze zeiden: “Dit markeert een nieuw hoofdstuk. Het licht door de nieuwe zonne-installatie staat symbool voor hulp en hoop in onze gemeenschap.”
MAF Technologies
MAF Technologies zorgt met een team van gedreven IT-specialisten, elektriciens en radio-installateurs voor technische ontwikkelingen op het gebied van soft- en hardware, voor zowel MAF als de mensen die we dienen. De installatie van zonnepanelen en het opzetten van betrouwbare energiesystemen is een voorbeeld van hun specialisaties. Een andere taak is het installeren en onderhouden van High Frequency-radio’s in afgelegen dorpen, waardoor het contact met de buitenwereld mogelijk is. Een belangrijk middel in geval van nood. Ook projecten als de Audio– en Wifi-Bijbel zijn door MAF Technologies geïntroduceerd om het Goede Nieuws nog verder te verspreiden.