Wanneer zich ergens een natuurramp voltrokken heeft, kan MAF terugvallen op een eigen rampenteam. Dit team probeert zo snel mogelijk in te schatten welke hulp waar het eerst nodig is. Zoals in Mozambique waar de tropische cycloon Idai een spoor van verwoesting achterliet.

Mozambique werd op 14 maart 2019 getroffen door een storm die ter hoogte van de kuststad Beira aan land kwam met windsnelheden van meer dan 170 kilometer per uur. Al snel bleek dat negentig procent van de stad in puin lag. Ook waren 66 mensen om het leven gekomen en meer dan 17.000 inwoners van huis en haard verdreven. Voor MAF aanleiding om direct in actie te komen, want door de hevige regenval waren vrijwel alle wegen in het getroffen gebied weggespoeld.

Voedseldroppingen
In Mozambique besloot het rampenteam van MAF, zodra de omstandigheden het toelieten, vanaf de MAF-basis in Nampula met de Caravan een verkenningsvlucht te maken langs de vernielde hoofdweg. Al snel werd duidelijk dat de door Idai veroorzaakte overstromingen voor meer problemen zouden gaan zorgen dan de schade aan huizen. “Tijdens deze vlucht zagen we over een lengte van tientallen kilometers overal mensen op daken staan en in boomtoppen zitten,” zegt Rick Emenaker van het rampenteam. In overleg met de christelijke organisatie Merci Air werd besloten voedseldroppingen te organiseren naar die gebieden die volledig van de buitenwereld waren afgesloten. Daarbij zouden helikopters van Merci Air in totaal achttien voedseldroppingen uitvoeren. Het MAF-vliegtuig werd ingezet om tenten en voedsel over te vliegen naar beter bereikbare plaatsen rond Beira.

Georganiseerd
Twee weken na de ramp verschoof de aard van de inzet. In plaats van middelen werden nu medische teams overgevlogen door MAF. Deze teams zouden niet alleen mensen helpen die medische verzorging nodig hadden, maar ook proberen een uitbraak van cholera te voorkomen. Emenaker: “Naarmate de tijd verder verstreek en er meer teams en organisaties zich meldden, kwam de noodzakelijke medische hulp steeds beter op gang.”

Levensredddend
De directe inzetbaarheid van MAF bleek al eerder van onschatbare waarde na de zware aardbeving die het eiland Sulawesi eind september 2018 trof en 2.087 mensen het leven kostte. Zodra het mogelijk was, werden twee MAF-Kodiak vliegtuigen en een helikopter van een christelijke zusterorganisatie gemobiliseerd om de aard en inhoud van de meest noodzakelijke hulp vast te stellen. Vrij snel daarna konden reddingwerkers naar de getroffen gebieden worden overgevlogen waarbij de MAF-vliegtuigen op de terugweg vol zaten met getraumatiseerde schoolkinderen. Daarnaast werden medicijnen en verbandmiddelen naar Palu gebracht. Ook tijdens de recente ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo leverde MAF niet alleen 550 kilogram vaccin af, maar ook medische voorraden en dertig motorbanden. Zodat de hulpverleners per motor de getroffen gebieden in konden.